به گزارش خبرنگار مهر، همه ما بارها فیلمهای مربوط به درگیری ماموران شهربان شهرداری تهران را با دستفروشان و سدمعبرکنندگان دیدهایم؛ از حادثه کارواش سعادت آباد گرفته تا درگیری با لبوفروش خیابان جمهوری و شکستن گاری میوه فروشی در مترو شادمان و... و البته چنان این فیلمها به سرعت دست بهدست میشوند و در فضاهای مجازی میچرخند که به رسانههای آن سوی آب هم میرسند و زمینهای میشوند برای تحلیلهای مختلف. و البته آنچه در این میان بیش از همه پررنگ میشود، تیغ تیز انتقادها به سمت شهرداری است.
تکرار و تکرار چنین حوادثی از یکسو و نمایش آنها در شبکههای اجتماعی و ماهوارهای و تحلیلهای مختلف پیرامون آن موضوعی است که نشان میدهد الزامات بسیاری در فعالیت شرکت شهربان وجود دارد که شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری برای رفع آنها باید وارد اقدام شوند.
ابتدا چند تیتر خبرساز درباره شرکت شهربان را مرور میکنیم:
توضیحات شرکت شهربان تهران در خصوص درگیری با دستفروشان میدان فاطمی
یک درگیری خشن و وحشتناک دیگر از ماموران سد معبر شهرداری با دستفروشان
درگیری شدید ماموران شهرداری با دستفروشان
تکذیب دخالت شهربانها در درگیری بزرگراه آزادگان
شهرداری تهران در حادثه کارواش سعادت آباد مقصر شناخته شد
و...
چیذری در نشست خبری خود با اشاره به اینکه موضوع معبربانی از تیرماه سال ۹۴، به شرکت شهربان، حریم بان به صورت تحقیقاتی واگذار شد، در این باره گفته بود: در راستای برنامه ریزیهای صورت گرفته از آذرماه سال گذشته همزمان با اوج فعالیتهای دستفروشی و معبربانی، سه دوره آموزش اخلاق حرفهای برگزار شد و این در حالی است که سیاست سال جدید این مجموعه، آموزش مستمر هفتهای یک بار نیروها به مدت سه ماه است.
مدیرعامل شهربان و حریم بان در ادامه افزود: شهرداری از افراد پشت پرده شکایت میکند تا با مافیا برخورد قضایی شود و با تقویت اخلاق حرفهای، برخورد قاطع با مخالفان وتقویت فرهنگ شهروندی سه ضلع مدیریت سدمعبر را تقویت میکند.
ضعفهای چندوجهی نیروهای شهربان
چندی پیش شاهد درگیری ماموران شهربان با بساط گستری در منطقه ۱۷ تهران بودم؛ باز مطابق معمول بساط خربزه روی زمین پخش شده بود و مردم با مداخله و شعار علیه نیروهای شهربان، موجب متواری شدن آنها شدند.
این برخورد مردم نشان میدهد حداقل دو وجه از سه ضلعی که مدیرعامل شرکت شهربان عنوان کرده بود، محقق نشد؛ برخورد قاطع با مخالفان و متخلفان و دیگری تقویت فرهنگ شهروندی.
چیذری در نشست خبری بارها و بارها در حالی از مافیای بساط گستری و دستفروشی صحبت کرده بود که نیروهای شهربان به لحاظ قانونی ابزاری پیشگیرانه یا امکان برخورد قانونی با متخلفان ندارند و در صورت اعتراض دستفروشان یا باید از محل متواری شوند یا درگیر؛ که در صورت اول، ماموریت برخورد با تخلف شهری انجام نمی شود و در صورت دوم به دلیل پارهای از انتقادات، این مامور است که یا تعلیق میشود و یا اخراج.
اکنون یک سال از فعالیت شرکت شهربان برای مقابله با بساط گستری میگذرد اما تاکنون این معضلات رفع نشده است.
نیاز به نیروی بازدارنده یا برخوردکننده
ابوالفضل قناعتی عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران چندی پیش دراین باره تذکری داده بود. وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این محدودیتها در فعالیت نیروهای شهربان گفت: قبلا هم تذکراتم را در شورا مطرح کردم. میگویم باید یک سیستم برخوردکننده یا بازدارندهای برای افرادی که سدمعبر میکنند یا دست فروشهایی که ایجاد مزاحمت می کنند باشد. اگر نباشد انضباط شهری نداریم. اما اینکه این افراد میتوانند با دستفروشان برخورد کنند؟ قطعا جواب منفی است.
وی افزود: شکل ظاهری، تجهیزات و عقبه قضائی نیروی انتظامی به اقتدار این نیرو کمک کرده که وقتی با اراذل و اوباش که قمه به دست هستند برخورد میکند، آنها سریع از محل متواری میشوند. به دلیل پشتیبانی نظام از آنها و ابهتی که در یونیفورم آنها هست و همین کمک کرده که برخی ماموریتهای آنها در همان برخورد ظاهری حل شود.
قناعتی اضافه کرد: من آن جا اعلام کردم که به نیروی انتظامی یا شرکتهای نگهبانی بگویید که با لباس و یونیفورم مورد تایید نیروی انتظامی ورود پیدا کنند در کنار افراد شهربان که برخورد و روابط عمومی خوبی داشته باشند، این دستفروشان را جمع کنند. با لباس شخصی نمیتوان با لباس شخصی برخورد کرد. بالاترین مقام پلیس هم با لباس شخصی نمیتواند خودروها را مجبور به توقف کند، زیرا آن لباس نظامی است که تشخص ایجاد میکند.
عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران در خاتمه گفت: لذا من معتقدم یک یگانی ایجاد شود با لباس نیروی انتظامی و امکانات مناسب و این به جمع آوری دستفروشی کمک می کند. نیروهای شهربان به لحاظ قانونی اجازه برخورد ندارند. لذا یا باید ماموریت را به یگان انتظامی شهرداری بدهند یا نیروی انتظامی.
متناسب با انتظارات به شهربان اختیارات ندادهایم
ولی الله شجاع پوریان نیز با انتقاد از وضعیت فعلی نیروهای شهربان افزود: نیروهای شهربان الان شیر بی یال و کوپال و اشکم هستند و ما انتظاراتی از آنها داریم که متناسب با این انتظارات مسئولیت و اختیارات به آن ها ندادیم.
وی با اشاره به طرح این موضوع در شورای شهر تهران گفت: در جلسات شورا در دو جلسه ویژه به اشکالاتی که در خصوص شهربان وجود دارد پرداخته شد؛ جدا از عدم اختیار این نیرو، یک بخش مشکل این است که کسی ممکن است از این جایگاه سوءاستفاده کند که در این صورت اجحاف به مردم است. یعنی اشکالات دوسویه است.
این عضو شورای شهر تهران افزود: در واقع باید گفت هم سیستم نظارتی بر فعالیت آنها وجود ندارد، هم اختیاراتی برای اینکه ماموریتهاشان را اعمال کنند وجود ندارد، ضمن اینکه امنیت شغلی و جانی هم ندارند، یعنی اگر حین انجام ماموریت با یک شهروند درگیر شدند، مانند محیط بانان هستند که...
شجاع پوریان تاکید کرد: خلاء و نقص جدی در مقررات، فراروی آن ها وجود دارد. قرار بر این است که بازنگری در مقررات آنها در شورا صورت بگیرد و نمیدانم به عمر شورای چهارم قد میدهد یا نه. حالا یا شهرداری باید لایحه جامعی درباره آنها تنظیم و به شورای شهر بیاورد یا اعضای شورا در قالب یک طرح این موارد را پیشنهاد کنند، اما احتمال بسیار این موارد به شورای بعدی موکول میشود.
نظر شما